60 de ani de la recordul mondial din Poiana Brașov!

articol adaugat in: 07/2018 de Silviu Prescornitoiu categorii: Diverse Tag-uri: Atletism Brasov, Stadioane Atletism, Stadion Poiana Stalin, Stadion Poiana Brasov, Recorduri Atletism, Iolanda Balas, Iolanda Balas Soter
60 de ani de la recordul mondial din Poiana Brașov!

„31 iulie 1958, terenul de antrenament din Poiana Stalin: În cadrul unui concurs de verificare a lotului RPR, Iolanda Balaș stabilește un nou record mondial la săritura în înălțime (1,81 metri)”, sunt câteva rânduri din istoria sportului românesc și a atletismului nostru. Rânduri așternute în capitolul „Sportul Popular” al catalogului „Brașov: Orașul Stalin Pe Înțelesul Tuturor”, un proiect al Muzeului Județean de Istorie Brașov, coordonat de istoricul Nicolae Pepene.

Este una din multele povești frumoase ale atletismului românesc, o poveste „scrisă” pe actualul stadion al Complexului Național Sportiv „Poiana Brașov”, de către legendara Iolanda Balaș-Soter, în vremurile când Brașovul se numea Orașul Stalin, iar Poiana Brașov - Poiana Stalin.

Brașovul, în umbra „marelui geniu” Stalin

Timp de 10 ani, Brașovul a purtat „cu cinste” numele „marelui geniu al omenirii muncitoare, conducătorul poporului sovietic, eliberatorul și prietenul iubit al poporului nostru, Iosif Vissarionovici Stalin”, așa cum se arăta în Decretul Marii Adunări Naționale a Republicii Populare Române din 22 august 1950.

Ani de-a lungul, în fața Palatului Justiției (acum Prefectura Brașov) a stat semeață statuia lui „I.V. Stalin”, iar muntele Tâmpa a fost marcat simbolic, prin „plantarea combinată de conifere și foioase”, cu numele aceluiași lider sovietic, „cea mai ciudată măsură luată de comuniștii români în întreținerea cultului stăpânului de la Răsărit”.

Însă, „în decembrie 1960, cu ocazia reîmpărțirii administrative”, se revine la vechiul nume al orașului Brașov și se trece la „înlăturarea discretă a statuii lui Stalin în 1962”.

Iolanda Balaș-Soter, o campioană de poveste

Iolanda Balașa fost prima campioană olimpică dată de atletismul din România, un simbol ridicat deasupra unor rezultate remarcabile: 14 recorduri mondiale la săritura în înălțime, dintre care 12 consecutive, 2 titluri de campioană olimpică (Roma, 1960 și Tokyo, 1964), 3 titluri europene (plus o medalie de argint), 3 titluri mondiale universitare, 9 titluri balcanice, 19 titluri naționale!

În perioada anilor 1988-2005 a fost președinte al Federației Române de Atletism (FRA). (Foto: Iolanda Balaș-Soter Oficial & Muzeul Județean de Istorie Brașov)

Comunicate oficiale

Fii la curent cu cele mai importante comunicate oficiale ale Asociatiei Judetene de Atletism Brasov.

comunicate oficiale

Înscrie-te online

Mai simplu ca oricand! Inscrie-te online, completand formularul cu datele tale si selectand una dintre competitiile listate in Calendar.

inscriere online

Proiectele AJA Brasov

Citeste totul despre proiectele in care este implicata Asociatia Judeteana de Atletism Brasov. Vino alaturi de noi!

proiecte AJA Brasov

Compeții și rezultate

Aici poti gasi totul despre competitiile noastre, rezultate si regulamente, toate intr-un singur loc!

calendar competitional, rezultate, regulamente

Știri și noutăți

AJA Brașov te tine la curent cu cele mai noi stiri din lumea atletismului. Click aici!

stiri si noutati sportive

Voluntari

Hai in echipa AJA Brasov! Te asteptam sa ni te alaturi si sa participi la cele mai importante competitii de atletism din judetul Brasov.

voluntari AJA Brasov

Utlimele noutati

Evenimente urmatoare

Sponsori si parteneri

SEO

Lider pe piata brasoveana in activitati de antrepriza generala, proiectare si executie instalatii electrice, automatizare, comunicatii, instalatii incendii, control acces si interfonie, instalatii termice, de ventilatie, climatizare, sanitare si hidrotehnice, instalatii tehnologice.

SEO

INTEUROSPORT realizează la cel mai înalt nivel calitativ orice tip de terenuri sportive, piste de atletism, precum şi amenajări săli de sport şi suprafeţe de joc. Materialele folosite sunt atent selecţionate, la standarde CE, principala noastră recomandare fiind experienţă europeană de peste 25 ani în domeniu.

SEO

Sunteți în căutarea unor rulmenti  originali si de calitate la prețuri accesibile? Ați ajuns în locul potrivit! Eurobearings este unul din principalii distribuitori de rulmenti autorizati din România, cu o experiență de peste 20 ani.

SEO

Compania Rock Spring este infiintata in 1993, principala sa activitate fiind productia de pantofi sport usori si comozi, avand la baza experienta indelungata in acest domeniu din Italia, Portugalia, Brazilia si Orientul indepartat. In 2005 au fost create modelele pantofilor sport din elastic, care acum sunt sufletul colectiilor noastre. 

SEO

Revista Atlet Info este prima publicatie de profil de pe piata brasoveana. Editata cu sprijinul Asociatiei Judetene de Atletism Brasov, revista are o gama larga de subiecte, de la promovarea sportului de masa, sfaturi de sanatate sii sfaturi pentru atletii profesionisti.

SEO

Conalcri Prod va ofera solutii optime, oferte diversificate si idei unice pentru a mobila orice incapere, fie vorba de o locuinta, birou sau spatii comerciale si publice. Avem o experienta vasta de 10 ani in domeniul productiei de mobilier din PAL melaminat, cu un personal de 160 de specialisti, utilaje si tehnologie de ultima generatie!

SEO

Apartamente, spatii comerciale si birouri de inchiriat in Brasov. Contact: office@teorema.ro

SEO

La aproape 85 de ani de la ultimul antrenament, CS Colțea Brașov renaște tot la inițiativa unor oameni inimoși, așa cum a luat ființă în 1920. Clubul Sportiv Colţea Braşov are secţii de fotbal, futsal, atletism şi nataţie. 

SEO

Pizzeria Soriso este locul unde puteti gasi o pizza preparata de Rosario Navaria, un bucatar italian veritabil, si veti fi tratati ca intre prieteni.

inscrie-te acum online

Inscrie-te online acum!

Pe website-ul AJA Brasov te poti inscrie rapid la unul din concursurile din Calendarul competitional. Completeaza cu atentie toatele datele solicitate, selecteaza concursul la care vrei sa participi, trimite-ne informatiile si intr-un timp rezonabil iti va fi confirmata inscrierea (telefonic sau prin e-mail).

Inscrie-te acum!