Dinamo Brașov, la 70 de ani. Din care 18 ani cu atletism!

articol adaugat in: 09/2019 de Silviu Prescornițoiu categorii: Diverse Tag-uri: Dinamo Brasov, CS Dinamo Brasov, Atletism Dinamo Brasov, Dinamo Brasov Atletism, Atletism Brasov, Istoric Atletism Brasov, Atleti Brasoveni, Campioni Atletism Brasov, AJA Brasov
Dinamo Brașov, la 70 de ani. Din care 18 ani cu atletism!
20 septembrie 1949. Este ziua când, în urbea de la poalele Tâmpei, a luat naștere Clubul Sportiv Dinamo Brașov. „Motivul înființării clubului dinamovist la Brașov a izvorât din dragostea pentru schi a inițiatorului și a celor care i s-au alăturat. Îmi revin în memorie cuvintele căpitanului Fănică Ionescu, care în orele de «sfat» îmi povestea că, încă din timpul «Olimpiadei elvețiene» (n.r. - Jocurile Olimpice de Iarnă, Saint Moritz, 1928), îl frământa gândul înființării unui club de schi, și nu numai, al Ministerului de Interne”, sunt rânduri din lucrarea semnată de Alexandru Dincă și Dumitru Furnică, „Sportul brașovean pe spirala timpului” (2003).

 

18 ani de atletism la Dinamo Brașov

 
Așadar, întemeietorul și primul comandant al CS Dinamo Brașov, unitate de prestigiu pe harta sportului românesc, a fost tânărul căpitan de grăniceri Ștefan Ionescu. Iar primele discipline sportive (5 secții) practicate în cadrul clubului au fost schiul (alpin, fond și sărituri), handbalul, atletismul, halterele și luptele. A fost al 2-lea club dinamovist din România, după Dinamo București (1948) și înaintea celor de la Bacău (1950), Pitești (1953) etc.
 
În decursul celor 70 de ani de existență, sub cupola Dinamo Brașov au „trăit” nu mai puțin de 26 de sporturi, unele vremelnic, altele constant, încă de la înființare. Printre acestea și atletismul, cu 18 ani de activitate (1949-1967) și 72 de titluri naționale și internaționale (64 titluri individuale și 8 pe echipe) cucerite de atleții legitimați la Dinamo.
 

Atletul numărul 1: Ana Roth-Sălăgean

 
De departe, cel mai cunoscut atlet al clubului cu sediul pe strada Nicopole a fost, de fapt, o atletă. Este vorba de Ana Roth-Sălăgean, una din sportivele de legendă ale atletismului brașovean! Palmaresul îi stă mărturie:
 
- a câștigat 18 titluri de campioană națională la aruncarea greutății;
- a înregistrat 25 de recorduri naționale la senioare (de la 12,96 m în anul 1954, la 16,53 în anul 1964), 15 la junioare, 6 recorduri balcanice;
- în anul 1956 a stabilit cea mai bună performanță mondială la junioare (14,44 m);
-  a adunat peste 125 de prezențe sub tricolorul României în competiții internaționale de anvergură;
- la Jocurile Olimpice de Vară de la Tokyo (1964), a ocupat locul 8 (15,83 m);
- la Campionatele Europene de la Stockholm (1958), s-a clasat pe locul 6 (14,55 m), de la Belgrad (1962), tot pe locul 6 (15,25 m), iar de la Budapesta (1966), pe locul 8 (15,48 m);
- la Jocurile Mondiale Universitare de la Sofia (1961), a urcat pe locul 3 (15,52 m);
- a cucerit 8 titluri balcanice.
 
Ana Roth-Sălăgean a fost declarată „Cel mai bun sportiv al Brașovului” în anul 1957 și i s-a acordat titlul de maestru al sportului.
 

Atleți dinamoviști de valoare

 
În „Sportul brașovean pe spirala timpului”, autorii îi reunesc pe cei mai merituoși atleți dinamoviști de la Brașov:
„După Victor Pop, Dumitru Zamfir, Aurică Coman și Ana Roth-Sălăgean și-au înscris numele pe panoul de onoare al campionilor naționali Ilona Mikloș cu 6 titluri, Tadeus Strzebinsik (3.000 metri obstacole), Traian Sudrigean (400 metri), Waltraute Kilmen, M. Nechita, V. Ersenie (7,28 metri la lungime), L. Deak, Viorica Gabor (cros), Ștefan Șișcovici (ciocan)...
 
Impresionant este numărul de recorduri stabilite de Ana Roth-Sălăgean, Ilona Mikloș (8), Dumitru Zamfir (6), Victor Pop (5), Viorica Gabor (3), Tadeus Strzebinsik (2), Traian Sudrigean, L. Deak, P. Oprea (1)”.
 

Antrenori de atletism la Dinamo Brașov

 
Istoria îi consemnează ca antrenori la secția de atletism pe: Aurel Coman (1950-1952), Ladislau Deak (1953-1962), Victor Pop (1958-1959), Liviu Mereuță (1963-1967), Geza Gyorgy (1965-1967), Nicolae Tacorian (1965-1967). Deak a fost unul din „pionierii” atletismului dinamovist la nivel național, figurând printre fondatorii secției de profil de „clubului mamă”, Dinamo București, în anul 1948, împreună cu Victor Firea, Ioan Gânsac și Traian Petcu.
 

Ion Opriș și Ilie Savel au trecut pe la Dinamo Brașov

 
De asemenea, cunoscuții alergătorii de garduri din anii 50, Ion Opriş (un total de 11 recorduri naționale, egalate sau doborâte, la seniori) și Ilie Savel (30 de titluri de campion național, multiplu campion balcanic, prezent la Jocurile Olimpice de Vară de la Melbourne, 1956) au reprezentat, pentru o perioadă, clubul dinamovist al Brașovului.
 
Despre Ilie Savel știm că face parte dintr-o companie selectă, de doar 6 sportivi români care în aceeași zi, la Campionatele Internaționale de Atletism ale României au doborât două recorduri în aceeași zi! El a reușit-o în anul 1953, în proba de 400 metri garduri.
 

În loc de încheiere

 
Cu siguranță, multe despre istoria atletismului dinamovist sub Tâmpa vor apărea în „Istoria atletismului la Brașov”, o lucrare documentaristică de care atletismul românesc, sportul brașovean și Brașovul, în general, are mare nevoie.
 
Cât despre Centrul Sportiv Dinamo Brașov (denumire și structură organizatorică transformată în anul 2006), presa brașoveană de specialitate va relata, firește, cu altă ocazie. 

Comunicate oficiale

Fii la curent cu cele mai importante comunicate oficiale ale Asociatiei Judetene de Atletism Brasov.

comunicate oficiale

Înscrie-te online

Mai simplu ca oricand! Inscrie-te online, completand formularul cu datele tale si selectand una dintre competitiile listate in Calendar.

inscriere online

Proiectele AJA Brasov

Citeste totul despre proiectele in care este implicata Asociatia Judeteana de Atletism Brasov. Vino alaturi de noi!

proiecte AJA Brasov

Compeții și rezultate

Aici poti gasi totul despre competitiile noastre, rezultate si regulamente, toate intr-un singur loc!

calendar competitional, rezultate, regulamente

Știri și noutăți

AJA Brașov te tine la curent cu cele mai noi stiri din lumea atletismului. Click aici!

stiri si noutati sportive

Voluntari

Hai in echipa AJA Brasov! Te asteptam sa ni te alaturi si sa participi la cele mai importante competitii de atletism din judetul Brasov.

voluntari AJA Brasov

Utlimele noutati

Evenimente urmatoare

Sponsori si parteneri

SEO

Lider pe piata brasoveana in activitati de antrepriza generala, proiectare si executie instalatii electrice, automatizare, comunicatii, instalatii incendii, control acces si interfonie, instalatii termice, de ventilatie, climatizare, sanitare si hidrotehnice, instalatii tehnologice.

SEO

INTEUROSPORT realizează la cel mai înalt nivel calitativ orice tip de terenuri sportive, piste de atletism, precum şi amenajări săli de sport şi suprafeţe de joc. Materialele folosite sunt atent selecţionate, la standarde CE, principala noastră recomandare fiind experienţă europeană de peste 25 ani în domeniu.

SEO

Sunteți în căutarea unor rulmenti  originali si de calitate la prețuri accesibile? Ați ajuns în locul potrivit! Eurobearings este unul din principalii distribuitori de rulmenti autorizati din România, cu o experiență de peste 20 ani.

SEO

Compania Rock Spring este infiintata in 1993, principala sa activitate fiind productia de pantofi sport usori si comozi, avand la baza experienta indelungata in acest domeniu din Italia, Portugalia, Brazilia si Orientul indepartat. In 2005 au fost create modelele pantofilor sport din elastic, care acum sunt sufletul colectiilor noastre. 

SEO

Revista Atlet Info este prima publicatie de profil de pe piata brasoveana. Editata cu sprijinul Asociatiei Judetene de Atletism Brasov, revista are o gama larga de subiecte, de la promovarea sportului de masa, sfaturi de sanatate sii sfaturi pentru atletii profesionisti.

SEO

Conalcri Prod va ofera solutii optime, oferte diversificate si idei unice pentru a mobila orice incapere, fie vorba de o locuinta, birou sau spatii comerciale si publice. Avem o experienta vasta de 10 ani in domeniul productiei de mobilier din PAL melaminat, cu un personal de 160 de specialisti, utilaje si tehnologie de ultima generatie!

SEO

Apartamente, spatii comerciale si birouri de inchiriat in Brasov. Contact: office@teorema.ro

SEO

La aproape 85 de ani de la ultimul antrenament, CS Colțea Brașov renaște tot la inițiativa unor oameni inimoși, așa cum a luat ființă în 1920. Clubul Sportiv Colţea Braşov are secţii de fotbal, futsal, atletism şi nataţie. 

SEO

Pizzeria Soriso este locul unde puteti gasi o pizza preparata de Rosario Navaria, un bucatar italian veritabil, si veti fi tratati ca intre prieteni.

inscrie-te acum online

Inscrie-te online acum!

Pe website-ul AJA Brasov te poti inscrie rapid la unul din concursurile din Calendarul competitional. Completeaza cu atentie toatele datele solicitate, selecteaza concursul la care vrei sa participi, trimite-ne informatiile si intr-un timp rezonabil iti va fi confirmata inscrierea (telefonic sau prin e-mail).

Inscrie-te acum!