LPS Brașov, membru cu drepturi depline al AJA Brașov

articol adaugat in: 08/2017  categorii:
LPS Brașov, membru cu drepturi depline al AJA Brașov

Liceul cu Program Sportiv Brașov (1996) a fost inaugurat tocmai în 1853, ca o bază sportivă („Casa de Gimnastică”) pentru adulți, unde se practica gimnastica, scrima și baletul. În decursul vremii a mai purtat denumiri ca Școala Medie Tehnică de Cultură Fizică și Sport (din 1948), Școala Tehnică de Antrenori (1955-1957), Școala Medie Mixtă Nr. 2 (1957-1972), Liceul Nr. 2 Brașov (1972-1977), Liceul Real Umanist nr. 1 (1977-1979), Școala Generală Nr. 25 Brașov (1979) și Liceul cu Program de Educație Fizică și Sport Brașov (1990).

„Regina sporturilor”, atletismul își are adânci rădăcini acolo, la LPS.

„După 1897, în urma astupării lacului din incinta școlii, a fost amenajat un teren de sport pe care se desfășurau antrenamente și întreceri de atletism, hipism, apoi de hochei și fotbal. Locul acesta se bucura de o mare popularitate, dovada fiind și prezența la întreceri a familiei regale. Regele Carol și regina Maria aveau amenajată o tribună din piatră, în partea stânga a terenului de astăzi”, stă scris în istoria unității.

În cei peste 160 de ani de existență, atleții și profesorii lor strâns în zestrea liceului, prin muncă și eforturi, rezultate peste rezultate, fiecare având în spate o poveste, mereu alta, și o importanță incontestabilă.

Virgil Ludu - atlet, publicist, brașovean de înaltă calitate

În anii '60, un nume cu greutate în sportul brașovean își desfășura activitatea pe pista de atletism de lângă Poarta Șchei. Este vorba de Virgil Ludu, multiplu campion național și balcanic la decatlon și în probele de garduri, absolvent al Facultății de Drept și al Academiei Naționale de Educație Fizică și Sport (ANEFS), ambele la București, și om prin fața căruia au trecut generații întregi de atleți. Virgil Ludu a fost un veritabil om de sport, de mare valoare, publicist și scriitor („Performanță și personalitate” - 1950, „Cartea munților” - 1967, „Oameni și atletism” - 1970, „Scriitorii români și lumea sportului” - 1974, „Fair play” - 1980, „Ritmul și performanța” - 1983, „Cartea recordurilor” - 1984, „Olimpia”, „Sport și artă”), director al filialei brașovene a Academiei  Olimpice și director fondator al Muzeului Sportului Brașovean.

S-a născut la Bălți (Republica Moldova), la 30 august 1919 și a părăsit această lume pe 7 iulie 1997, moment când într-un articol in memoriam pe care i l-a dedicat, inegalabilul ziarist Cristian Țopescu a scris: „Virgil Ludu a fost un mare atlet, ulterior excelent publicist, un spirit rar, un prieten adevărat și un om de neuitat... A avut câteva mari și permanente obsesii: dragostea și prietenii, atletismul și soarele, marea și muntele. Pe unele dintre acestea le-a concretizat în opere scrise, multe publicate, altele, printre care «Vox Maris» și «Lumea cărților», la care ținea mult, au rămas în manuscris.

A semnat în ziare, reviste, în almanahuri sau cărți, alături de neuitații și regretații Ioan Chirilă, Victor Bănciulescu, Ion Matei, Tudor George, Emanuel Valeriu, sau de cei care astăzi continuă să facă literatură și presă: Fănuș Neagu, Ovidiu Ioanițoaia, Emanuel Fântâneanu. În concluzie, Virgil Ludu a plecat într-o altă lume, cu siguranță mai bună și mai generoasă, un spațiu ideal și nobil al fair-play-ului perfect. Efemerul lui trup se asimilează cu pământul în locul pe care l-a iubit și pe care l-a venerat cel mai mult: Brașovul”.

Alți profesori și atleți de referință

În perioada anilor 1972-1990, director adjunct a fost prof. Aurel Moarcăș.

Prof. Ernest  Kumer i-a antrenat, printre alții, pe campionii naționali: pe decatloniștii Gheorghe Iminovici și pe frații Bâră, pe săritorul cu prăjina Victor Bureș, pe campionul național la 400 metri garduri și recordmenul României (ștafeta de 4x200 metri în sală) Gheorghe Tănăsescu. La rândul său, acesta din urmă (decedat în 2015) a avut o activitate de peste 35 de ani în cadrul LPS Brașov, inclusiv pregătindu-l în probele de sărituri pe Horațiu Calfă, din 2015 profesor tot la catedra de atletism.

Nu trebuie să-i uităm pe regretații prof. Ion Coman, cel care s-a ocupat de multe generații de aruncători, printre care și surorile Iminovici, campioane naționale la aruncarea discului, și pe prof. Mircea Ivan, cel care le-a antrenat pe surorile Pop, campioane naționale în probe de semifond, și pe sprintera Corina Ionescu, campioană națională de juniori.

Oprina Stroe Ludu și campioanele sale

Un alt nume de referință în îndelungata istorie a LPS Brașov este cel al profesoarei Oprina Stroe Ludu (1968-1985), cu ale sale atlete:

- Săritoarele în înălțime Carmen Golgoț și Stela Sosin, campioane naționale de junioare;

- Heptatlonista Corina Țifrea, locul 3 la Jocurile Mondiale Universitare (Universiada) de la București (1981), de trei ori campioană balcanică, multiplă campioană a României și deținătoare a nu mai puțin de 16 recorduri naționale și unul record balcanic la seniori, în prezent prof. universitar dr. la Academia de Educație Fizică și Sport (ANEFS) București;

- Alergătoarea de garduri Marcela Badiu, campioană națională la 100 metri garduri, actualmente prof. de educație fizică la Școala Nr. 31 din Brașov - o bază importantă de selecție pentru LPS;

- Alergătoarea de sprint Georgeta Nazarie, vicecampioană balcanică la seniori cu ștafeta 4x100 metri (Atena, 1979), multiplă campioană națională în probele de 100 metri la juniori și cadeți.

În această perioadă se împlinește un an de la trecerea în neființă (2016) a celei care, în anul 1990, a devenit soția lui Virgil Ludu.

Prof. Radu Frunteș și Pentatlonul Școlar pentru Mileniul Trei

Fost elev și sportiv al liceului, dar și component al lotului național, Radu Frunteș a absolvit ANEFS-ul, apoi din 1975 până în 1990 s-a întors la LPS, numai că de cealaltă parte a „baricadei”. Pentru scurt timp a ocupat și postul de director. I-a pregătit pe talentatul săritor în înălțime Nicolae Aron și pe alergătorul de garduri Ciprian Voinescu. Director al filialei brașovene a Academiei Olimpice, acesta declara într-un interviu pentru Formula AS (2010):

„Din 1975, de când s-a decretat Zi Internațională Olimpică, am sărbătorit ziua de 23 iunie an de an, întâi la liceu, la Brașov, unde organizam câte o săptămână olimpică, invitând campioni olimpici în mijlocul copiilor, apoi din 1983, la Șirnea. De mulți ani de zile am creat aici, la Șirnea, și o competiție sportivă, «Pentatlonul Școlar pentru Mileniul Trei», un concurs gândit de mine, cu cinci probe: trei probe sportive, alergare, săritură și aruncare, plus o probă de cultură generală, iar a cincea probă, o probă artistică, în ideea că fiecare tânăr să-și dea seama că trupul, sufletul și mintea sunt una. La final, se mai adaugă un ultim barem, cel comportamental, ce rezidă într-o recomandare de la școală, pentru a vedea dacă elevul respectiv are probleme la purtare sau, din contră, e un copil manierat, un cavaler, un elev cu bun simț. Acest concurs a fost promovat și inclus în calendarul Comitetului Olimpic Român. Am avut ediții care s-au desfășurat la nivel național, sunt foarte mândru ca autor al lui, singurul meu regret fiind că ministerul nu-l aprobă ca alternativă educativă, ca un concurs oficial școlar”.

Sora lui Radu Frunteș, prof. Rodica Gheorghe a predat la LPS în perioada anilor1987-2004. I-au fost eleve Alina Panaite și Paula Băduleț, campioane la 400 metri și 800 metri, sau semifondista Petronela Mocanu.

Foști sportivi deveniți profesori

Tot din „garda veche”, din care au făcut parte Șuha, Tănăsescu, Brașoveanu, Dorin Feșteu (stabilit în Marea Britanie) sau Nuți Oană a rămas să țină steagul sus, mai departe, Georgeta Nazarie. Alături îi sunt mai tinerii colegi: Horațiu Calfă, Isabella Samson, Andreea Cudrici.

Prof. Emilian Gheorghe Șuha, antrenorul aruncătorilor, a ocupat și funcția de director adjunct în perioada 1990-2000, iar în anul 2012 a părăsit această lume. Multiplu campion național în proba de 110 metri garduri, prof. Lucian Brașoveanu a fost profesor între anii 1985-2014, decedând la 63 ani, în 2014, într-un accident rutier, când se întorcea acasă de la un concurs la Mediaș. Andrei Boacă (participant la Campionatele Mondiale de cadeți din 2001, în proba de 400 metri plat) și Alin Coți (multiplu campion național de juniori la 60 metri garduri și 110 metri garduri) s-au numărat printre atleții de care s-a îngrijit.

Nuți Oană a fost, de asemenea,elevă a doamneiprofesorOprina Stroe, a alergat în probele desprint, apoi a devenit profesoarăla LPS, în perioada anilor 1990-2003. Le-a avut ca eleve peFlorentina Gâță (devenită Nechita) și Stela Posea -campioane la probe combinate. În prezent lect. univ. dr. Florentina Nechita este director al Departamentului Educaţie Fizică şi Motricitate Specială la Facultatea de Educație Fizică și Sporturi Montane - Universitatea „Transilvania” Brașov.

Din anul 1995 a intrat în corpul profesoral (profesor titular cu specializarea atletism) și Florin Florea, actualul președinte al Federației Române de Atletism (FRA).

Adina Cârciogel, la începutul drumului spre marea performanță

Din anul 1990, Georgeta Nazarie este profesor și antrenor la LPS Brașov, printre sportivii de lot național cu care se poate mândri fiind:

- Frații gemeni Florin Gania și Costel Gania, multiplii campioni și de 5 ori recordmeni naționali in probe de semifond și fond. Florin Gania a ocupat locul 7 în proba de 800 metri la Campionatele Mondiale de atletism de cadeti (Sherbrooke - Canada, 2003) și locul 4 la Campionatele Europene de cros cu echipa României, a fost semifinalist la Campionatele Europene de juniori în proba de 1500 metri și a devenit campion balcanic de juniori și de cadeți în proba de 800 metri;

- Gabriel Enache, vicecampion național în proba de triplu salt la juniori, participă și astăzi ca amator la nenumarate maratoane în California (SUA), unde s-a stabilit și unde fetițele sale practică de asemnea atletismul;

- Mirela Spătaru, multiplă campioană de sprint, în probele de 60 și 100 metri plat;

- Manuela Barna, multiplă campioană națională în probele de 800 și 400 metri, astăzi profesor doctor la Universitatea din Georgia (Atlanta, SUA), cu specialitatea kinetoterapie;

- Luciana Manta, medaliată individual la 800 metri și cu ștafeta de 4x400m la Campionatele Naționale de juniori;

- Marian Coman, campion național școlar de juniori în proba de 1.500 metri, în prezent component al lotului național de tineret și participant la Campionatele Europene de tineret 2017;

- Ioan Ancuțoiu, medaliat la la Campionatele Naționale de juniori în probele de 800 metri și 300 metri garduri;

- Raluca Epure, Andreea Muntean și Teodora Toma, medaliate la Campionatele Naționale în probele de ștafetă, alături de Adina Cârciogel. 

Ei bine, doamna Nazarie are toate motivele să fie mândră de ultimul vlăstar pe care l-a descoperit: Adina Cîrciogel, multiplă campioană în probele de 200, 300, 400 și 800 metri și cu ștafeta și finalistă la FOTE 2017, în proba de 4x100 metri. Iar Adina este de-abia la începutul drumului către marea performanță, unul sinuos, dificil și abrupt, în egală masură, dar motivant și dătător de multe speranțe.

O campioană mondială a plecat din curtea LPS

Fără îndoială, cel mai valoros atlet brașovean din timpurile noastre este Elena Antoci (fostă Buhăianu), care a fost descoperită la o selecție de profesorul Boiuru. Acolo, la Liceul cu Program Sportiv a început să alerge. Apoi a fost antrenată, pe rând, de profesorii Nuți Oană și Dorin Feșteu. Astăzi, când facem o retrospectivă detaliată, constatăm că Elena Antoci este cel mai valoros atlet pe care l-a dat Brașovul, rezultatele pe care le-a înregistrat depunând mărturie în acest sens:

- campioană europeană (1.500 metri, în sală, la Madrid);

- dublă vicecampioană europeană (1.500 metri, în sală, la Viena, respectiv cros cu echipa la Oeiras-Lisabona);

- campioană mondială militară (1.500 m) și vicecampioană mondială militară (800 m);

- campioană mondială universitară (1.500 m) și vicecampioană mondială universitară (800 m);

- multiplă campioană balcanică (în sală și aer liber, la 1.500 m, 800 m, 4X400 m), multiplă campioană a României.

Bun venit în AJA Brașov!

Din toamna anului 2014, la conducerea LPS Brașov se află prof. Daciana Drăcea. Zilele trecute, dânsa a încheiat formalitățile de afiliere, cu drepturi depline, a Liceului cu Program Sportiv la Asociația Județeană de Atletism (AJA) Brașov. Așadar, bun venit, LPS Brașov în familia AJA Brașov, acolo unde îți era locul!

 

 

 

 

Comunicate oficiale

Fii la curent cu cele mai importante comunicate oficiale ale Asociatiei Judetene de Atletism Brasov.

comunicate oficiale

Înscrie-te online

Mai simplu ca oricand! Inscrie-te online, completand formularul cu datele tale si selectand una dintre competitiile listate in Calendar.

inscriere online

Proiectele AJA Brasov

Citeste totul despre proiectele in care este implicata Asociatia Judeteana de Atletism Brasov. Vino alaturi de noi!

proiecte AJA Brasov

Compeții și rezultate

Aici poti gasi totul despre competitiile noastre, rezultate si regulamente, toate intr-un singur loc!

calendar competitional, rezultate, regulamente

Știri și noutăți

AJA Brașov te tine la curent cu cele mai noi stiri din lumea atletismului. Click aici!

stiri si noutati sportive

Voluntari

Hai in echipa AJA Brasov! Te asteptam sa ni te alaturi si sa participi la cele mai importante competitii de atletism din judetul Brasov.

voluntari AJA Brasov

Utlimele noutati

Evenimente urmatoare

Sponsori si parteneri

SEO

Lider pe piata brasoveana in activitati de antrepriza generala, proiectare si executie instalatii electrice, automatizare, comunicatii, instalatii incendii, control acces si interfonie, instalatii termice, de ventilatie, climatizare, sanitare si hidrotehnice, instalatii tehnologice.

SEO

INTEUROSPORT realizează la cel mai înalt nivel calitativ orice tip de terenuri sportive, piste de atletism, precum şi amenajări săli de sport şi suprafeţe de joc. Materialele folosite sunt atent selecţionate, la standarde CE, principala noastră recomandare fiind experienţă europeană de peste 25 ani în domeniu.

SEO

Sunteți în căutarea unor rulmenti  originali si de calitate la prețuri accesibile? Ați ajuns în locul potrivit! Eurobearings este unul din principalii distribuitori de rulmenti autorizati din România, cu o experiență de peste 20 ani.

SEO

Compania Rock Spring este infiintata in 1993, principala sa activitate fiind productia de pantofi sport usori si comozi, avand la baza experienta indelungata in acest domeniu din Italia, Portugalia, Brazilia si Orientul indepartat. In 2005 au fost create modelele pantofilor sport din elastic, care acum sunt sufletul colectiilor noastre. 

SEO

Revista Atlet Info este prima publicatie de profil de pe piata brasoveana. Editata cu sprijinul Asociatiei Judetene de Atletism Brasov, revista are o gama larga de subiecte, de la promovarea sportului de masa, sfaturi de sanatate sii sfaturi pentru atletii profesionisti.

SEO

Conalcri Prod va ofera solutii optime, oferte diversificate si idei unice pentru a mobila orice incapere, fie vorba de o locuinta, birou sau spatii comerciale si publice. Avem o experienta vasta de 10 ani in domeniul productiei de mobilier din PAL melaminat, cu un personal de 160 de specialisti, utilaje si tehnologie de ultima generatie!

SEO

Apartamente, spatii comerciale si birouri de inchiriat in Brasov. Contact: office@teorema.ro

SEO

La aproape 85 de ani de la ultimul antrenament, CS Colțea Brașov renaște tot la inițiativa unor oameni inimoși, așa cum a luat ființă în 1920. Clubul Sportiv Colţea Braşov are secţii de fotbal, futsal, atletism şi nataţie. 

SEO

Pizzeria Soriso este locul unde puteti gasi o pizza preparata de Rosario Navaria, un bucatar italian veritabil, si veti fi tratati ca intre prieteni.

inscrie-te acum online

Inscrie-te online acum!

Pe website-ul AJA Brasov te poti inscrie rapid la unul din concursurile din Calendarul competitional. Completeaza cu atentie toatele datele solicitate, selecteaza concursul la care vrei sa participi, trimite-ne informatiile si intr-un timp rezonabil iti va fi confirmata inscrierea (telefonic sau prin e-mail).

Inscrie-te acum!