Un record de poveste, stabilit pe stadionul de atletism din Predeal

articol adaugat in: 08/2019 de Silviu Prescornițoiu categorii: Diverse Tag-uri: stadioane atletism brasov, atletism judetul brasov, aja brasov, stiri atletism brasov, atletismul brasovean, istoria atletismului, virgil ludu, ion moina, recorduri atletism
Un record de poveste, stabilit pe stadionul de atletism din Predeal
Haideți să ne continuăm pelerinajul prin istoria atletismului brașovean, cu un popas în zona metropolitană a Brașovului, la Predeal. Acolo unde locuitorii și turiștii din cunoscuta stațiune, dar și atleții și sportivii, în general, se bucurau de un stadion cu pistă de atletism. Era unul dintre cele mai căutate și apreciate stadioane pentru atletism din România!
 
„La noi, un stadion de tradiționale concursuri a fost cel de la Predeal. Altitudine: 1.050 metri. Culoare: șase în linie dreaptă, patru în turnantă. Spectatori nelipsiți: Piatra Mare și Postăvarul. Era stadionul pe care Ion Moina a alergat, într-o zi de august a anului 1945, primul nostru 10,4!”, scria Virgil Ludu în cartea „Oameni și atletism”, într-un scurt istoric al bazelor atletice ale Brașovului (Olimpia, Poiana Brașov etc.).

 

Jesse Owens al Balcanilor

 
Performanța celui supranumit „Jesse Owens al Balcanilor” era una deosebit de valoroasă în acele vremuri, timpul înregistrat fiind unul demn de o medalie olimpică. De exemplu, legendarul Jesse Owens (SUA) a cucerit aurul olimpic la suta de metri, la Jocurile din 1936 (Berlin) cu timpul de 10,3 secunde, iar compatriotul său, Harrison Dillard l-a imitat după terminarea celui de-al Doilea Război Mondial, la Londra (1948), cu același timp și același înalt loc ocupat.
 
Și încă ceva: recordul stabilit de Ion Moina pe stadionul orașului Predeal a rezistat nu mai puțin de 21 de ani!
 

Virgil Ludu și Ion Moina, adversari și prieteni

 
Și dacă tot am amintit de „Gil” Ludu (campion național și balcanic în probele de garduri și decatlon) și a sa lucrare scriitoricească, merită să așternem și rândurile pe care acesta i le-a dedicat adversarului din concursuri și prietenului de-o viață Ion Moina.
 
„Întâiul atlet român care a atins piscul celor 1.000 de puncte ale tabelei internaționale a fost Ion Moina, cu 10,5... Pentru noi a fost și va rămâne meteorul de la Moci, sat în preajma Clujului, în care el s-a născut și unde într-adevăr, cu ani înainte, căzuse un meteor... La picioarele lui năprasnic de iuți, la recordurile lui foarte bune și care au rezistat atât de îndelung la asalturile noilor generații, la faima lui europeană și mondială, Moina era plin de modestie și naturalețe, un copil bun și cuminte, un mare pasionat de mișcare, natură și muzică... Lui «Moci» îi plăcea să se caute în aprecierile altora, fără a fi sau a deveni însă vanitos, îngâmfat sua vedetă.
 
Moina iubește și va iubi întotdeauna stadionul care i-a înfrumusețat tinerețea și viața. Nu este un obsedat de recorduri, dar a fost mereu curios să știe dacă și cine va alerga suta de metri sub zece secunde. Acum o știe...”, povestea regretatul Virgil Ludu.
 

Despre Virgil Ludu

 
Basarabean la origine, devenit brașovean cu acte în regulă, atlet de valoare, scriitor și jurnalist de sport, cercetător în sport, muzeograf și profesor, fost director adjunct la Liceul cu Program Sportiv (LPS) Brașov.
 
Născut la Bălți, la 30 august 1919, Virgil Ludu a fost absolvent al facultăților de Drept și ANEF (Academia Națională de Educație Fizică și Sport). A scris 12 cărți, singur sau în colaborare cu alți colegi. În anii 60 a fost întemeietor al Muzeului Sportului Transilvan. După căderea regimului comunist, împreună cu Dumitru Popescu-Colibași și alți câțiva iubitori ai olimpismului, a participat la înființarea Clubului Olimpic Brașov, în mai 1990.
Ne-a părăsit la 7 iulie 1997, însă va râmâne peste generații ca o personalitate marcantă în istoria sportului din Brașov.
 
(Surse text: „Oameni și Atletism”, autor Virgil Ludu, Editura Stadion, 1970; „Marile personalități sportive nu au fost uitate”, autor Dan Vintilă, Bună Ziua Brașov, 2007. Sursă foto: Colecția personală Ion Codleanu, autor M. Vesa)

Comunicate oficiale

Fii la curent cu cele mai importante comunicate oficiale ale Asociatiei Judetene de Atletism Brasov.

comunicate oficiale

Înscrie-te online

Mai simplu ca oricand! Inscrie-te online, completand formularul cu datele tale si selectand una dintre competitiile listate in Calendar.

inscriere online

Proiectele AJA Brasov

Citeste totul despre proiectele in care este implicata Asociatia Judeteana de Atletism Brasov. Vino alaturi de noi!

proiecte AJA Brasov

Compeții și rezultate

Aici poti gasi totul despre competitiile noastre, rezultate si regulamente, toate intr-un singur loc!

calendar competitional, rezultate, regulamente

Știri și noutăți

AJA Brașov te tine la curent cu cele mai noi stiri din lumea atletismului. Click aici!

stiri si noutati sportive

Voluntari

Hai in echipa AJA Brasov! Te asteptam sa ni te alaturi si sa participi la cele mai importante competitii de atletism din judetul Brasov.

voluntari AJA Brasov

Utlimele noutati

Evenimente urmatoare

Sponsori si parteneri

SEO

Lider pe piata brasoveana in activitati de antrepriza generala, proiectare si executie instalatii electrice, automatizare, comunicatii, instalatii incendii, control acces si interfonie, instalatii termice, de ventilatie, climatizare, sanitare si hidrotehnice, instalatii tehnologice.

SEO

INTEUROSPORT realizează la cel mai înalt nivel calitativ orice tip de terenuri sportive, piste de atletism, precum şi amenajări săli de sport şi suprafeţe de joc. Materialele folosite sunt atent selecţionate, la standarde CE, principala noastră recomandare fiind experienţă europeană de peste 25 ani în domeniu.

SEO

Sunteți în căutarea unor rulmenti  originali si de calitate la prețuri accesibile? Ați ajuns în locul potrivit! Eurobearings este unul din principalii distribuitori de rulmenti autorizati din România, cu o experiență de peste 20 ani.

SEO

Compania Rock Spring este infiintata in 1993, principala sa activitate fiind productia de pantofi sport usori si comozi, avand la baza experienta indelungata in acest domeniu din Italia, Portugalia, Brazilia si Orientul indepartat. In 2005 au fost create modelele pantofilor sport din elastic, care acum sunt sufletul colectiilor noastre. 

SEO

Revista Atlet Info este prima publicatie de profil de pe piata brasoveana. Editata cu sprijinul Asociatiei Judetene de Atletism Brasov, revista are o gama larga de subiecte, de la promovarea sportului de masa, sfaturi de sanatate sii sfaturi pentru atletii profesionisti.

SEO

Conalcri Prod va ofera solutii optime, oferte diversificate si idei unice pentru a mobila orice incapere, fie vorba de o locuinta, birou sau spatii comerciale si publice. Avem o experienta vasta de 10 ani in domeniul productiei de mobilier din PAL melaminat, cu un personal de 160 de specialisti, utilaje si tehnologie de ultima generatie!

SEO

Apartamente, spatii comerciale si birouri de inchiriat in Brasov. Contact: office@teorema.ro

SEO

La aproape 85 de ani de la ultimul antrenament, CS Colțea Brașov renaște tot la inițiativa unor oameni inimoși, așa cum a luat ființă în 1920. Clubul Sportiv Colţea Braşov are secţii de fotbal, futsal, atletism şi nataţie. 

SEO

Pizzeria Soriso este locul unde puteti gasi o pizza preparata de Rosario Navaria, un bucatar italian veritabil, si veti fi tratati ca intre prieteni.

inscrie-te acum online

Inscrie-te online acum!

Pe website-ul AJA Brasov te poti inscrie rapid la unul din concursurile din Calendarul competitional. Completeaza cu atentie toatele datele solicitate, selecteaza concursul la care vrei sa participi, trimite-ne informatiile si intr-un timp rezonabil iti va fi confirmata inscrierea (telefonic sau prin e-mail).

Inscrie-te acum!