Un stadion de atletism modern, la Brașov, inaugurat în 1934!

articol adaugat in: 08/2019 de Silviu Prescornițoiu categorii: Diverse Tag-uri: atletism brașov, stadioane de atletism, stadioane brașov, istoria atletismului brașovean, aja brasov, aja bv, atletism istorie, stadionul tineretului, stadionul municipal regele carlo II
Un stadion de atletism modern, la Brașov, inaugurat în 1934!

Începută pe undeva spre sfârșitul anilor 1800, odată cu organizarea primelor concursuri atletice la Brașov, constând în patru probe - pe atunci (120 metri, alergare, sărituri la lungime și înălțime, aruncarea greutății), istoria atletismului nostru, atletismul brașovean, este una bogată în cronici și povești, imagini, rezultate, performanțe și recorduri, cluburi, sportivi și campioni de neuitat. Bineînțeles, nu uităm de bazele sportive! Ușor-ușor, vom aduna laolaltă, pe toate și pe toți, în cadrul unui proiect la finele căruia va vedea lumina zilei „Istoria atletismului la Brașov” sau cum se va numi ea, în forma finală. Cum până atunci mai este vreme, haideți ca acum, împreună, să facem un mic popas din toate cele multe ce vor urma.

Un stadion a dispărut, altul a apărut!

Un popas în perioada interbelică, dintre cele Două Războaie Mondiale. După aproape un an de așteptare, venise ziua cea mare! Era o frumoasă zi de duminică, pe 29 iulie 1934, când la Brașov, cu ales alai, a descins familia regală. Regele Carol al II-lea și Regina Maria, însoțiți de Arhiducesa Ileana și Arhiducele Anton de Habsburg au poposit la poalele Tâmpei, unde mai întâi, la Cazarma Vânătorilor de Munte, a fost dezvelit bustul Regelui Ferdinand, o lucrare din bronz a sculptorului Oscar Han.

Apoi, toată cohorta, s-a mutat mai spre Bartolomeu, acolo unde după un an de muncă, începută în august 1933, după desființarea și demolarea Stadionului „Sub Strajă” (locul unde astăzi există Parcul Central „Nicolae Titulescu”), a fost inaugurată noua arenă sportivă a orașului Brașov: Stadionul Municipal „Regele Carol al II-lea” (foto). Adică, Stadionul Tineretului de mai târziu.

Stadion cu „pistă de atletism modernă”

Noua bază avea „cea mai mare tribună acoperită din ţară, la vremea respectivă, un teren de fotbal impecabil şi o pistă de atletism modernă”, scria Răzvan Dobrică, în articolul „Astrele Brașovului” (La Stegaru). „Stadionul Municipal corespunde întru totul cerințelor moderne, dispunând pe lângă un teren corespunzător tuturor sporturilor și locuri de dormit pentru 80 atleți, de vestiar, reflector, microfon, precum și tot materialul sportiv necesar”, era descrierea făcută în ziarul „Ardealul”, la câteva zile de la inaugurare (6 august 1934).

Campionatul Național de Atletism, ediția a 14-a

Bineînțeles, evenimentul a fost întregit de spectacolul sportiv: Campionatul Național de Atletism al României, ediția cu numărul 14 (multe ediții au mai avut loc la Brașov!). „Peste 1.500 de atleți au defilat prin fața regelui”, relata „Ardealul”. „Proba maratonului național, disputată pe 42 km, a fost câștigată de campionul național și balcanic Ludovic Gall (n.r. - IAR Brașov, predecesorul Clubului Sportiv Tractorul, în prezent desființat), în 3 ore 8 minute și 30 secunde. Cupa Primăriei Brașov, pentru cluburi participante, a fost câștigată de Club Atletic Cluj. Cupa Prefecturii Brașov, pentru cea mai bună performanță din concurs, a fost dobândită de Petre Havaleț, la aruncarea discului”, notează aceeași publicație.

Popasul nostru în timp se oprește aici. Deocamdată. Așa cum scriam la început, vor mai urma alte și alte amintiri, una câte una, până când, la un moment dat, se vor asambla armonios, într-unul sau, de ce nu, mai multe volume. Toate la timpul lor.

(Sursa text: Brașov 100 - Nicolae Pepene/ Muzeul Județean de Istorie Brașov. Sursa foto: Arhivele Landului Baden-Württemberg, colecţia Georg Corcodel, foto de Leopold Adler, prin Răzvan Dobrică/ La Stegaru)

Comunicate oficiale

Fii la curent cu cele mai importante comunicate oficiale ale Asociatiei Judetene de Atletism Brasov.

comunicate oficiale

Înscrie-te online

Mai simplu ca oricand! Inscrie-te online, completand formularul cu datele tale si selectand una dintre competitiile listate in Calendar.

inscriere online

Proiectele AJA Brasov

Citeste totul despre proiectele in care este implicata Asociatia Judeteana de Atletism Brasov. Vino alaturi de noi!

proiecte AJA Brasov

Compeții și rezultate

Aici poti gasi totul despre competitiile noastre, rezultate si regulamente, toate intr-un singur loc!

calendar competitional, rezultate, regulamente

Știri și noutăți

AJA Brașov te tine la curent cu cele mai noi stiri din lumea atletismului. Click aici!

stiri si noutati sportive

Voluntari

Hai in echipa AJA Brasov! Te asteptam sa ni te alaturi si sa participi la cele mai importante competitii de atletism din judetul Brasov.

voluntari AJA Brasov

Utlimele noutati

Evenimente urmatoare

Sponsori si parteneri

SEO

Lider pe piata brasoveana in activitati de antrepriza generala, proiectare si executie instalatii electrice, automatizare, comunicatii, instalatii incendii, control acces si interfonie, instalatii termice, de ventilatie, climatizare, sanitare si hidrotehnice, instalatii tehnologice.

SEO

INTEUROSPORT realizează la cel mai înalt nivel calitativ orice tip de terenuri sportive, piste de atletism, precum şi amenajări săli de sport şi suprafeţe de joc. Materialele folosite sunt atent selecţionate, la standarde CE, principala noastră recomandare fiind experienţă europeană de peste 25 ani în domeniu.

SEO

Sunteți în căutarea unor rulmenti  originali si de calitate la prețuri accesibile? Ați ajuns în locul potrivit! Eurobearings este unul din principalii distribuitori de rulmenti autorizati din România, cu o experiență de peste 20 ani.

SEO

Compania Rock Spring este infiintata in 1993, principala sa activitate fiind productia de pantofi sport usori si comozi, avand la baza experienta indelungata in acest domeniu din Italia, Portugalia, Brazilia si Orientul indepartat. In 2005 au fost create modelele pantofilor sport din elastic, care acum sunt sufletul colectiilor noastre. 

SEO

Revista Atlet Info este prima publicatie de profil de pe piata brasoveana. Editata cu sprijinul Asociatiei Judetene de Atletism Brasov, revista are o gama larga de subiecte, de la promovarea sportului de masa, sfaturi de sanatate sii sfaturi pentru atletii profesionisti.

SEO

Conalcri Prod va ofera solutii optime, oferte diversificate si idei unice pentru a mobila orice incapere, fie vorba de o locuinta, birou sau spatii comerciale si publice. Avem o experienta vasta de 10 ani in domeniul productiei de mobilier din PAL melaminat, cu un personal de 160 de specialisti, utilaje si tehnologie de ultima generatie!

SEO

Apartamente, spatii comerciale si birouri de inchiriat in Brasov. Contact: office@teorema.ro

SEO

La aproape 85 de ani de la ultimul antrenament, CS Colțea Brașov renaște tot la inițiativa unor oameni inimoși, așa cum a luat ființă în 1920. Clubul Sportiv Colţea Braşov are secţii de fotbal, futsal, atletism şi nataţie. 

SEO

Pizzeria Soriso este locul unde puteti gasi o pizza preparata de Rosario Navaria, un bucatar italian veritabil, si veti fi tratati ca intre prieteni.

inscrie-te acum online

Inscrie-te online acum!

Pe website-ul AJA Brasov te poti inscrie rapid la unul din concursurile din Calendarul competitional. Completeaza cu atentie toatele datele solicitate, selecteaza concursul la care vrei sa participi, trimite-ne informatiile si intr-un timp rezonabil iti va fi confirmata inscrierea (telefonic sau prin e-mail).

Inscrie-te acum!